Sayur, Buah Kurangkan Risiko Kanser
Makanan penuh antioksidan seperti sayur dan buah-buahan amat penting dalam mengurangkan risiko kanser terutama bagi mereka yang terdedah kepada faktor penyebab kanser di persekitaran.
Setiap orang disaran mengambil sekurang-kurangnya lima hidangan sayur dan buah-buahan setiap hari bagi memastikan kesihatan berada pada tahap optimum selain mengekalkan berat badan ideal.
Malah, ada sesetengah makanan didapati mampu melindungi diri daripada kanser kerana mengandungi kandungan antioksidan yang tinggi.
Bawang putih
Ini antara makanan terbaik untuk melindungi diri daripada kanser. Kajian mendapati mereka yang lebih banyak makan bawang putih kurang berisiko mendapat kanser berkaitan organ pencernaan seperti esofagus, perut dan kolon.
Buah keluarga beri
Buah daripada kumpulan beri bukan saja memiliki rasa yang sedap, malah jusnya mengandungi khasiat hebat yang mampu melawan kanser. Ia kaya dengan antioksidan yang menghentikan proses tubuh menghasilkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel secara semula jadi.
Ia juga dikatakan boleh menghalang kanser daripada merebak dan membesar.
Tomato
Segelintir pengkaji mendapati tomato mampu melindungi lelaki daripada kanser prostat. Ia melindungi DNA sel daripada rosak yang boleh bertukar menjadi kanser.
Kaya dengan antioksidan lycophene, tubuh akan lebih mudah menyerap lycophene tomato yang diproses seperti sos.
Brokoli, kubis
Sayuran seperti brokoli dan kubis mempunyai komponen yang melindungi tubuh daripada radikal bebas, melambatkan perkembangan ketumbuhan dan menggalakkan sel kanser untuk mati.
Teh hijau
Teh hijau juga melindungi sel tubuh dan menangkis radikal bebas yang merosakkan sel sihat. Bahan catechin dalam teh hijau boleh mengecutkan ketumbuhan dan mengurangkan pertumbuhan sel ketumbuhan.
Gandum
Gandum juga mempunyai komponen mengurangkan risiko kanser kerana ia kaya dengan serat dan antioksidan. Antaranya oat, barli, beras perang, roti gandum dan pasta yang boleh mengurangkan peratusan risiko kanser kolorektal.
Kunyit
Kunyit mengandungi curcumin yang boleh mengurangkan risiko kanser. Ia menghalang sel kanser berkembang, mengecutkannya dan menyekat pertumbuhan kanser.
Sayuran hijau
Sayuran hijau seperti bayam dan salad kaya dengan lutein dan beta karotin serta boleh menyekat perkembangan sel kanser.
Anggur merah
Anggur merah kaya dengan antioksidan dikenali sebagai resveratrol. Jus anggur juga mengandungi antioksidan yang mampu menghalang pertumbuhan sel kanser di peringkat permulaan.
Lobak merah
Kaya dengan nutrien yang mampu melawan penyakit, ia mengandungi beta karotin yang melindungi membran sel daripada kerosakan akibat toksin selain melambatkan perkembangan sel kanser. Kandungan vitaminnya mampu menangkis kanser mulut, esofogus dan perut. Lobak merah yang dimasak memiliki khasiat lebih tinggi berbanding yang mentah, selain rasa lebih enak.
Badam
Snek sihat ini mengandungi serat yang menghalang tubuh menyerap lemak, sekali gus mempercepatkan penurunan berat badan. Ia juga boleh menurunkan tekanan darah, menghaluskan kulit dan melindungi jantung, selain memastikan sel badan sentiasa sihat.
Kacang hitam
Semakin gelap warna kacang, semakin tinggi kandungan antioksidannya. Ia mengandungi protein, vitamin dan serat yang baik serta dapat melindungi kesihatan bagi mengelak pelbagai penyakit termasuk kanser.
Buah kiwi
Kaya dengan serat, vitamin C dan E bagi mengelak radikal bebas merosakkan sel tubuh. Ia juga mampu menurunkan lemak tidak sihat dalam badan, seterusnya meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.
Cendawan
Ia mampu meningkatkan sistem pertahanan badan untuk melindunginya daripada jangkitan atau kanser. Nutrien yang ada pada cendawan membuatkan ia pilihan yang baik dalam hidangan sekeluarga.
Bawang merah
Ia mengandungi kompaun yang boleh melawan pelbagai jenis penyakit. Kandungan flavonoid yang ada boleh mengelak kerosakan pada DNA yang boleh menyebabkan kanser.
Oregano
Daun oregano selalu digunakan dalam masakan Itali dan ia kaya dengan serat, vitamin K dan antioksidan seperti bayam. Antioksidan boleh melindungi kerosakan pada sel.
Kuaci
Ia boleh dijadikan snek sihat kerana kaya dengan asid amino yang menenangkan tubuh. Biji kuaci juga mengeluarkan pitosterol yang membantu menurunkan kolesterol dan menghalang sesetengah kanser daripada terbentuk.
Tembikai
Sama seperti tomato, ia kaya dengan lychopene yang membantu mengelak beberapa jenis kanser serta merendahkan risiko serangan jantung. Namun, tembikai menawarkan lebih banyak jumlah karotenoid yang menyihatkan arteri dan meningkatkan peredaran darah.
Jagung
Kaya dengan antioksidan karotenoid dan lutein, jagung mampu melindungi sel tubuh daripada radikal bebas seterusnya memelihara kesihatan dalam jangka masa lebih panjang.
Comments
Post a Comment